Ιερά Οικία
Το οικοδόμημα κατασκευάστηκε κατά την υστερογεωμετρική περίοδο (τέλη 8ου αι. π.Χ.) πάνω σε άνδηρο με προσανατολισμό από βορρά προς νότο. Θεωρήθηκε ότι ήταν αφιερωμένο στη λατρεία κάποιου ήρωα-προγόνου που κατοικούσε εκεί και γι’ αυτό χαρακτηρίστηκε ως «Ιερά Οικία». Πιθανότατα ο τάφος που βρέθηκε ανατολικά της οικίας να ανήκε σε αυτόν.
Αποτελείται από σειρά δωματίων που έβλεπαν σε έναν επιμήκη διάδρομο με πλακόστρωτη αυλή μπροστά. Λείψανα κτιστού θρανίου διατηρούνται στο βορειότερο δωμάτιο και λείψανα κτιστού βόθρου στο μεσαίο. Τα μεγάλα τεφροδόχα αγγεία, χαρακτηριστικά της τέλεσης θυσιών, που βρέθηκαν στα δύο μικρότερα δωμάτια, μαρτυρούν ότι το οικοδόμημα εξυπηρετούσε λατρευτικούς σκοπούς.
Στις αρχές του 6ου αι. π. Χ. η Ιερά Οικία αντικαταστάθηκε από μικρή τετράγωνη αίθουσα με βωμό που κτίστηκε μπροστά στον τοίχο της αυλής και είχε δάπεδο καλυμμένο με στάχτη. Θραύσματα μελανόμορφων αγγείων και πήλινων ειδωλίων σε εκτεταμένο στρώμα στάχτης σε χώρο μεταγενέστερου βωμού μπροστά από την αίθουσα, αποδεικνύουν τη συνέχιση των θρησκευτικών τελετουργιών.
Στους χρόνους του Πεισίστρατου (τέλη του 6ου αι. π.Χ.), η αίθουσα καταστράφηκε και ένας περίβολος κτισμένος με εντυπωσιακή πολυγωνική τοιχοδομία περιέβαλε τα ερείπια των προγενέστερων οικοδομημάτων. Στους ίδιους χρόνους επάνω στα ερείπια της Ιερά Οικίας κατασκευάστηκε μικρός πώρινος ναός, από τον οποίο πιθανότατα προέρχεται το μικρό μαρμάρινο άγαλμα της «Φεύγουσας Κόρης» που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας.
5418
To navigate, press the arrow keys.