en-USel-GR
Πύργος Οινόης, Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας

Πύργος Οινόης, Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας

Παράπλευρα της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θηβών, στο ύψος του σύγχρονου οικισμού της Οινόης (Μάζι), σώζεται η βορειοδυτική γωνία αρχαίου τετράπλευρου πύργου. Διατηρείται σε ύψος 14μ. (32 δόμοι).

Οι πέντε κατώτεροι δόμοι είναι από συμπαγή ασβεστόλιθο, ενώ οι υπερκείμενοι από κροκαλοπαγή λίθο. Στο εσωτερικό της τοιχοποιίας διακρίνονται δοκοθήκες για τη στήριξη των πατωμάτων. Εκτιμάται ότι ο Πύργος διέθετε συνολικά τέσσερεις ορόφους (ισόγειο + τρεις ορόφους), διαφορετικού ύψους ο καθένας. Στους τρεις ανώτερους ορόφους, σε κάθε πλευρά του Πύργου, ανοίγονταν τοξοθυρίδες.

Η χρήση διαφορετικού υλικού δόμησης, καθώς και το διαφορετικό ύψος κάθε ορόφου, έχουν θεωρηθεί ενδείξεις διαφορετικών οικοδομικών φάσεων του μνημείου, το οποίο μπορεί να χρονολογηθεί, τουλάχιστον, στον 4ο αι. π.Χ.

Ο Πύργος θα πρέπει να συσχετιστεί με την αρχαία οδική αρτηρία Αθηνών – Ελευσίνας – Θηβών, καθώς και με άλλα μνημεία της αντίστοιχης περιόδου που υπάρχουν στην περιοχή, όπως τα κατάλοιπα του Φρουρίου του αρχαίου δήμου της Οινόης (της Ιπποθοωντίδος φυλής), που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2χλμ βορειοανατολικά, με τα Φρούρια των Ελευθερών στα δυτικά και του Πανάκτου στα βορειοανατολικά, καθώς και με τον αρχαίο κυκλικό Πύργο στο ύψωμα Βελατούρι.

Το μεγάλο ύψος του Πύργου, η ύπαρξη τοξοθυρίδων καθώς και η καίρια θέση του, αποτελούν στοιχεία που προσδίδουν στο μνημείο εποπτικό και αμυντικό χαρακτήρα.

Print
3075

Theme picker

image


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής είναι Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής
Back To Top