Ναός Αγίου Γεωργίου, Αρχαιολογικός Χώρος Αιγοσθένων, Πόρτο Γερμενό, Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στη ακρόπολη του φρουρίου των Αιγοσθένων. Ανήκει στον τύπο του συνεπτυγμένου σταυροειδούς ναού με ημικυλινδρικό χαμηλό τρούλο, ημικυκλική αψίδα ιερού και μεταγενέστερο ξυλόστεγο νάρθηκα στα δυτικά με λίθινο δάπεδο από ακανόνιστες πλάκες μεγάλου μεγέθους.
Εσωτερικά ο ναός είναι κατάγραφος με αξιόλογο τοιχογραφικό διάκοσμο, τριών τουλάχιστον χρονολογικών περιόδων. Το παλαιότερο στρώμα τοιχογράφησης χρονολογείται στους βυζαντινούς χρόνους, όπως μαρτυρεί τοιχογραφία του Παντοκράτορα που αποκαλύφθηκε στον τρούλο. Το δεύτερο στρώμα (17ος αι.) εκτείνεται στον τρούλο και στον κυρίως ναό και ανήκει στη μεταβυζαντινή φάση του μνημείου, όταν ο ναός αποτέλεσε καθολικό μονής. Ο νεότερος τοιχογραφικός διάκοσμος (1833) κοσμεί το τέμπλο, το Ιερό Βήμα και το ανατολικό τμήμα του βόρειου και του νότιου τοίχου.
Ο νάρθηκας αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη. Η εντοιχισμένη επιγραφή στην ανατολική πλευρά της νότιας θύρας, με τη χρονολογία 1789, αναφέρεται πιθανότατα στο έτος ανέγερσής του.
Από τις οικοδομικές επεμβάσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών της μοναστικής κοινότητας διατηρείται συγκρότημα κελιών σε κάτοψη Γ.
2881